Lupénka vás už nemusí tížit

Více než 200.000 lidí v České republice trpí lupénkou (psoriázou). Ta se však dá léčit. Využijte služeb našich renomovaných odborníků, kteří vám pomohou s vaším problémem.

Poradna pro pacienty s lupénkou

Prostřednictvím této poradny máte možnost položit Vaše dotazy odborníkům v oblasti dermatologie.
Vyhrazujeme si právo nezveřejňovat nevhodné otázky.


Nejnovější dotazy a odpovědi

20.07.2021, 14:15
Téma dotazu

Dobrý den. Mám už biologickou léčbu asi 4 roky. Musela se vysadit po covidu, aby se nastartoval imunita jenže lupenka se rapidně zhoršila. Teď mám léčbu splátky beru Stelaru 40mg dostal jsem dvě dávky na jednou, aby to mělo rychlý náběh. No mám to v sobě tři týdny a není vydět žádné zlepšení. Jinak když jsem jí měl předtím tak sem byl čistý. Tak sem se chtěl zeptat za jak dlouho by mě to mohlo zabrat. Děkuji Martin

21.07.2021, 20:29
Odpovídal
MUDr. Karolína Svobodová

Dobrý den,

Ještě vyčkejte. Někdy je nástup pozvolnejsi. Někdy je možné, že organismus si dokáže vytvořit protilátky proti biologické terapii a ona již nemusí zcela stoprocentně fungovat, ale váš ošetřující lékař jistě zhodnotí efekt a eventuálně změní typ biologické léčby.

S pozdravem 

17.07.2021, 9:39
Téma dotazu

Dobrý den,jsem psoriatik a uvažuji o očkování na kovid-19.Jaký typ vakcíny je vhodný zvolit.Slyšel jsem že po mrna vakcínách se průběh lupénky může zhoršit.

21.07.2021, 20:24
Odpovídal
MUDr. Karolína Svobodová

Dobrý den,

Domnívám se, že jakékoliv očkování může potenciálně zhoršit průběh lupenky. Každý proces, který ovlivňuje náš imunitní systém (tzn. i očkování) může ovlivnit průběh chronických chorob, tedy i lupenky. Je nutné si srovnat výhody a nevýhody, případná rizika, která očkování přináší v individuálním případě.

S pozdravem 

06.07.2021, 12:31
Téma dotazu

lze se očkovat proti Covidu 19,když mám lupenku?

25.07.2021, 19:26
Odpovídal
MUDr. Karolína Svobodová

Dobrý den. Již dříve jsem zodpovidala podobnou otázku. Očkovat jistě můžete, lupenka se může samozřejmě nějakým způsobem zhoršit. Toto riziko je téměř vždy po jakémkoliv zásahu do imunitního systému. Vše lze ale následně řešit. 

08.06.2021, 0:56
Téma dotazu

Dobry den,
ziji v UK, kde mi pred peti lety propukla lupenka, minuly rok v zime mi diagnoatikovali artitidu a chteli nasadit Mehotrxat. Jak prislo jaro vse zmizelo a jelikoz se toho leku bojim neuzival jsem jej. Ted se to vratilo a opet mi tu nenabizi na me stuhle a deformovane prsty nic jineho nezli uvedeny lek. Vazne premyslim nad tim, ze se vratim do Cech a pokusim se dozadat cilene lecby, ci lecby kmenovymi bunkami. Muzete mi sdelit Vas nazor. Mam I pres svou nevuly zacit uzivat Methotrextrat? Nemuze to dokonce ovlivnit prijeti k cilene lecbe, ci lecbe kmovymi bunkami?
Mnihokrat dekuji za odpoved.

S pzdravem,

Radek Horvat

25.07.2021, 21:42
Odpovídal
MUDr. Karolína Svobodová

Dobrý den. I zde v ČR jsou určitá kritéria pro nasazení biologické terapie. Bohužel ne všechny prostředky fungují i na psoriatickou artritidu. Lék metotrexat funguje na oboje. Léku bych se nebála, jsou velmi dobře známy nežádoucí účinky. Pokud by vám nevyhovoval nebo by se objevily obtíže v krevních odběrech, tak je nahrazen. Pro zavedení některé biologické terapie je předchozí užívání metotrexatu VYHODOU. Dovolím si říct, že postupy v UK a zde jsou podobné.

S pozdravem 

15.05.2021, 18:21
Téma dotazu

Dobrý den, manžela postihla před rokem lupénka, po Vánocích se ale rozjela po celém těle, má několik typů lupénky dohromady, vyzkoušeli jsme kortikoidní masti dělané, Enstilar, který občas použije na nohy a třísla, které mu hlavně v noci žhnou a svědí, olupují se mu dlaně, ve vlasech mažeme dr.michaels, maže jim už druhý měsíc a ve vlasech mu pomáhá. Lékař mu před týdnem nasadil Neotygason 35mg, který zatím snáší dobře, ale lupénka se zdá být horší a tvoří se i nová ložiska, promazává tělo olejem a koupe se v soli z mrtvého moře. Manžel má hypertenzi a užívá Perindopril 8mg. Drží jaterní dietu. Ale stav kůže se horší. Za jak dlouho můžou přijít nějaké zlepšení od Neotigasonu? Co můžeme použít ke snížení svědivosti a pálení kůže? tvrdí že mu pomáhají cigarety, alespoň na chvilku, začal kouřit více. Manžel má ještě vitiligo, může podstoupit třeba fototerapii? Jak poznáme, že je to stav nutný pro hospitalizaci? Psychicky se snaží s tím bojovat, ale hodně ho to zmáhá. Předem děkujeme za Vaši odpověď. S pozdravem Sotonová

25.07.2021, 21:55
Odpovídal
MUDr. Karolína Svobodová

Dobrý den.

Klíčové je poznamenat k vaší otázce, že Neotigason působí často až za několik měsíců. S fototetapii se retinoidy často kombinují, musí se však účinek sledovat, jelikož Neotigason zvyšuje účinek fototerapie. Ke zlepšení pálení a svědění kůže je možné užívat antihistaminka (Dithiaden, Zyrtec apod.). Nepůsobí však na příčinu. Hospitalizaci lze nabídnout vždy, když už pacient svůj stav nezvládá doma, každý má tuto hranici jinde. Cigarety samozřejmě řešením nejsou, pro vašeho manžela jsou pouze pomocnou "berlickou".

Držím palce a věřím ve zlepšení stavu vašeho manžela. 

S pozdravem